Wat kun je doen om beter te slapen?

Heb jij soms ook het probleem dat je niet fijn in slaap kunt komen? Of lig je vaak nog uren te woelen?

Dit kan verholpen worden door het aanleren van een avondroutine. Wanneer je jezelf een avondroutine aanleert weten je hersenen op een gegeven moment dat het tijd is om te gaan slapen. Daarom volgen hier 6 tips voor een goede avondroutine.

Tip 1

Een goede nachtrust begint bij een goede slaapuitrusting. Het juiste matras, een kussen welke aansluit bij je slaaphouding en een goed dekbed. Wanneer dit aansluit bij jouw slaapbehoefte ben je al flink op weg naar een goede nachtrust. Heb je geen idee wat jouw lichaam nodig heeft? Wij voorzien je graag van persoonlijk advies.

Tip 2

Probeer ongeveer een uur voordat je slapen gaat schermen te vermijden. Je hersenen denken op een gegeven moment dat het tijd is om te gaan slapen. Wanneer je dan op een scherm kijkt, denken je hersenen weer dat het dag is en dat ze actief moeten worden. Door schermen te vermijden en bijvoorbeeld het licht te dimmen en een kaarsje aan te steken geef je jouw hersenen het idee dat het avond is en bijna tijd om te gaan slapen.

Tip 3

Drink een kopje thee. Een kopje thee kan rustgevend werken en zal daarom bevorderlijk zijn voor het slapen. Maar doe dit niet net voordat je naar bed gaat, want dan heb je de kans er 's nachts weer uit te moeten om naar het toilet te gaan.

Tip 4

Volg je gebruikelijke avondritueel. Denk hierbij aan tandenpoetsen, make-up afhalen, wassen etc. Door dit elke avond te herhalen krijgen je hersenen een signaal dat het tijd is om bijna te gaan slapen en gaan zich hierop instellen.

Tip 5

Lees een paar bladzijden uit een goed boek. Door het lezen ontspannen de hersenen en kunnen ze gedachten loslaten. Dit resulteert in een betere en diepere slaap.

Tip 6

Waar je mee gaat slapen sta je mee op. Ik vind het persoonlijk erg fijn om aan het einde van de dag te reflecteren op de dingen die ik heb gedaan en hoe ik er morgen nog een betere dag van ga maken. Deze positieve mindset helpt mij vooral in deze bijzondere tijd om weer fris op te staan en er een mooie nieuwe dag van de maken! Ik ben nu natuurlijk heel benieuwd of jij denkt iets aan deze tips te hebben. Of heb jij al een vaste avondroutine? Laat het weten via een bericht in de comments :